TALNO ogrevanje in hlajenje

Občutek toplote v prostoru je tesno povezan z ogretostjo stopal. Bolj nas zebe v noge, bolj je ogrevanje neučinkovito.

 

Bosa hoja po topli podlagi občutno prispeva k udobju, zato v primeru, da načrtujete gradnjo ali obnovo doma, toplo priporočamo talno ogrevanje. Prednosti ne gre prezreti.

 

7 prednosti talnega ogrevanja

  1. Topla stopala. Na toplih tleh se že pri nižji temperaturi zraka počutimo bistveno bolj ogreti, kot pa na hladnih tleh pri konvencionalnem ogrevanju prostora.
  2. Enakomerna porazdelitev toplote. Toplota talnega ogrevanja se od tal širi enakomerno navzgor po celem prostoru, zato ne prihaja do temperaturnih razlik in občutka, da nas pri nogah zebe, medtem, ko je nad rameni vroče.
  3. Manj prašnih delcev. Delovanje talnega ogrevanja je tiho. Enakomerna toplota po prostoru ne bo razpihovala prahu, na račun česar je tudi bistveno manj možnosti za alergije.
  4. Manj hrupa.
  5. Manj suhega zraka.
  6. Cena. Namestitev vodnega talnega ogrevanja je sicer nekoliko bolj zahtevna, so pa zato stroški ogrevanja nizki..
  7. Vsestranskost. Talno ogrevanje je moč namestiti pod preproge, ploščice, parkete, kamnita tla.

 

 

Talno ogrevanje skica

Skica razkriva zakaj je talno ogrevanje odlična alternativa zračnemu koinvencionalnemu. Toplota se od tal enakomerno širi po prostoru, medtem ko pri drugih konvecionalnih način toplota hitro uhaja proti stropu, kjer se zrak ohladi in pada proti tlom.

 

Zamisel starih Rimljanov

Talno ogrevanje so poznali že stari Rimljani, ki so izkoriščali prednosti širjenja toplote preko tal nemesto po zraku tako v domovih, kot toplicah. V ta namen su kurili ogenj, toploto ognja pa usmerjali skozi pod tla.

 

Različni sistemi 

Poleg talnega poznamo tudi druge oblike površinskega ogrevanja

  • stensko ogrevanje
  • stropno ogrevanje

 

V vseh treh primerih lahko sistem uporabimo tudi za hlajenje prostorov.

 

Iz našega prodajnega asortimana, vam tako ponujamo opremo za izvedbo kvalitetnega sistema površinskega ogrevanja oziroma hlajenja dveh priznanih evropskih proizvajalcev.

 

 

Talno ogrevanje OVENTROP

Talno ogrevanje OVENTROP

Sistem talnega ogrevanja Oventrop Cofloor zajema vse potrebne komponente, od razdelilca iz nerjavečega jekl, cevi, povezovalnika, regulatorja in vozliščne plošče, ki skupaj omogočajo enostavno vgradnjo modernega sistema talnega ogrevanja.


Talno ogrevanje VIEGA

Talno ogrevanje VIEGA

Sistem talnega ogrevanja Viega Fronterra zagotavlja hitro namestitev. Sistemske panele je enostavno razviti vzdolž površine, ne glede na geometrijo prostora. Enostavno jih je krojiti v kakršnikoli obliki. Zadostuje že par rok. Prav tako je enostavna namestitev cevi. Napreden sistem pripenjanja zagotavlja trden oprijem cevi, omogoča pa tudi enostavno spreminjanje smeri bodisi pod kotom 45 ali 90 stopinj.


Talno ogrevanje UNIBOX

Talno ogrevanje UNIBOX

Unibox talno ogrevanje manjših površin do 20m². V zadnjem času postaja talno ogrevanje vedno bolj pomembno. Vzroke zato lahko iščemo v strožjih predpisih za toplotno izolacijo stavb, zaradi katerih je za ogrevanje potrebno manj toplote. Sistem talnega ogrevanja predstavlja zato energetsko ugodno rešitev ogrevanja in zagotavlja visoko bivalno udobje.

 

V novih in obnovljenih stavbah vgradimo talno ogrevanje v posamezne prostore, kot so kopalnice, kuhinje, dnevne sobe, pisarne in zimski vrtovi. Oventropov inštalacijski set "Unibox" zagotavlja udobno in ekonomično doseganje želene prostorske temperature pri talnem ogrevanju. Še posebno pri kombinaciji talnega ogrevanja z radiatorskim omogoča uporaba sistema "Unibox" poenostavitev inštalacije, saj se lahko v številnih primerih izognemo vgradnji mešalnih ventilov in dodatnih črpalk.


Vgradne omarice

Vgradne omarice

Oventrop nudi kovinska ohišja v katere se vgradijo različni modeli razdelilnikov za izvedbo talnega gretja, stenskega gretja, ter stropnega ogrevanja in hlajenja. Ekonomičnost in udobnost pa se doseže le, če so cevi položene točno po izračunu in načrtu polaganja in da so uporabljene pravilne talne obloge.


Pribor za razdlilnike

Pribor za razdelilnike

Osnovna naloga regulacije je zagotavljanje dovoljene temperature dvižnega voda, katera mora biti čim manj odvisna od regulacije kotla. S pomočjo različnih sobnih termostatov in pogonov izvršilnih naprav bo sistem deloval pravilno in dolgotrajno.