Nazaj na novice

Kako odpravimo zamašen odtok vode

Zamašeni odtoki

Počasnejše odtekanje vode je jasno znamenje, da z odtokom nekaj ni v redu.

 

Če ne ukrepamo dovolj zgodaj, lahko vse bolj zamašene cevi spremlja tudi neprijeten vonj ali pa celo počijo.

 

Zamašenost cevi lahko s pravilnim ravnanjem preprečimo ali odpravimo sami.

 

Po tem prispevku boste videli, da ukrepi niso zahtevni, in da se lahko nadloge lotimo s povsem naravnimi pripomočki in snovmi.

 

Težave lahko v veliki meri preprečimo ali vsaj omilimo s preventivnimi ukrepi. Na odtok lahko namestimo mrežico, ki zadrži lase, daljše dlake in druge večje delce.

 

Olja ali mastne tekočine ne izplakujemo v kuhinjski sifon, kavno vsedlino odlagamo na vrt ali v smeti.

 

6 enostavnih ukrepov 

Če se težave vseeno pojavijo lahko uporabimo naslednje naravne pripomočke.

 

 1. Vakum guma; ko z vakum gumo pokrijemo odtok in pritisnemo navzdol, ustvarimo tlak, ki lahko posesa umazanijo, ki je zamašila cev, nazaj ven.

  Lijak velja delno napolniti z vodo, gumo pa položiti nad odtok in večkrat sunkovito pritisniti navzdol.

 2. Preprosta žica; žica je lahko presenetljivo učinkovita v odmaševanju cevi. Poravnajte jo karseda dobro, potem pa na vrhu oblikujte manjšo kljuko.

  Potisnite jo v sifon in začnite loviti umazanijo. Presenečeni boste, kaj vse boste privlekli na plano. Umazanije nikar ne potiskajte naprej v cev.

  Ko boste zadovoljni s storjenim, spustite v sifon vročo vodo.

 3. Pecilna soda in kis; zamešajte tretjino kozarca sode bikarbone, s tretjino kozarca kisa.

  Mešanico čim hitreje vlijte v sifon, potem pa počakajte vsaj eno uro, ali po možnosti celo noč. Nato splaknite z vročo vodo. V sifon lahko najprej stresete sodo in nato polijete s kisom.

  Pred izpiranjem z vodo zaprite odtok in pustite naj se v kadi ali umivalniku nabere večja količina vode, ki bo po ostankih umazanije in čistila udarilo s še večjo silo.

 4. Vroča voda. Tole bo najbolj enostaven nasvet. Zavrijte vodo, potem pa jo počasi vlijte v odtok. Naredite vmes tri kratke pavze za boljši učinek.

 5. Pecilna soda in sol; Podobno kot pri sodi s kisom. Zmešajte tretjino kozarca sode, s tretjino kozarca soli. Stresite v odtok, potem pa polijte z vročo vodo.

  Kemična reakcija razgradi umazanijo, ki blokira odtok.

 6. Detergent za posodo; V primeru zamašene wc školje, zlijte vanjo četrtino kozarca detergenta za pomivanje posode. Detergent deluje kot lubrikant, pomaga razbiti umazanijo.

  Zlijte v školjko vročo vodo, potem pa primite za vakum gumo in nekajkrat močno potisnite v odtok.