Nazaj na novice

Voda kvarljiva prehrambena tekočina

Ustrezna vodovodna inštalacija je predpogoj za zagotovitev neoporečne pitne vode

 

Neoporečna pitna voda je predpogoj za naše zdravje, pri čemer velja poudariti, da je pravzaprav pokvarljiva prehrambena tekočina, katere lastnosti se v stiku z zrakom, materiali, segrevanjem ali mirovanjem, spreminjajo.

 

Na kakvost pitne vode lahko bistveno vplivajo mikroorganizmi. Temperatura, ki jo najpogosteje vzdržujemo v hranilnikih je naravnost idealna za njihovo razmnoževanje bakterij.

 

 

Raj za razmnoževanje škodljivih organizmov

Zakoni in pravilniki dovoljujejo majhne koncentracije pesticidov, nitratov in nitritov, ki naj ne bi škodili zdravju ljudi. Kljub temu so lahko te majhne koncentracije organskih in anorganskih molekul zadosten vir energije za razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov.

 

Dodatno jim lahko olajšajo delo tudi ukrepi za varčevanje z energijo, oziroma razmeroma nizke temperature vode v ceveh. Za razmnoževanje bakterij je denimo idealen razpon med 25 in 45 stopinjami Celzija. Višji temperaturni režim lahko bistveno omeji nevarnost.

 

Ključni ukrepi

Eden ključnih ukrepov za zagotovitev neoporečne pitne je tudi ustrezno kroženje in temu primerno načrtovanje inštalacij. Da bi se izognili pretečim nevarnostim iz naslova načrtovanja in izvedbe vodovodnih inštalacij, je nemški proizvajalec Viega razvil revolucionarno novost poimenovano RAXOFIX.

 

Prednosti Raxofixa

Inštalacije izdelane s sistemom RAXOFIX zagotavljajo izredno nizke tlačne izgube, ob tem pa dosegajo odlične pretočne lastnosti, ki puščajo običajne cevne sisteme na trgu daleč za seboj.

 

Gre za sistem fitingov iz rdeče litine, ki zagotavlja hitro, enostavno in zanesljivo spajanje. Manjše dimenzije pomenijo prihranke pri fitingih, ceveh in izolaciji in nenazadnje tudi delu, saj je zaradi edinstvenih elementov in rešitev izvedba enostavnejša z ocenjenim prihrankom časa do trideset odstotkov.

 

Več informacij v članku Inštalacije pitne vode.

 

Sistem RAXOFIX je na voljo v podjetju Štern. V Štern Akademiji je možen tudi praktičen ogled delovanja sistema.

 

Za vse dodatne informacije pokličete: 04/277-98-00 ali email: info@stern.si