Nazaj na novice

Zdrava pitna voda

Neoporečna pitna voda je predpogoj za naše zdravje

 

Pitna voda je v osnovi pokvarljiva prehrambena tekočina. Njene lastnosti se spreminjajo v stiku z zrakom ali materiali, segrevanjem ali mirovanjem, ob tem pa pitno vodo lahko tudi spremlja razmnoževanje bakterij.

 

Zakoni in pravilniki dovoljujejo majhne koncentracije pesticidov, nitratov in nitritov ter drugih polutantov, ki naj ne bi škodili zdravju ljudi. Kljub temu so te majhne koncentracije organskih in anorganskih molekul lahko zadosten vir energije za razmnoževanje mikroorganizmov.

 

Nevarnost varčevanja

Ker so poleg varčevanja z vodo v središču pozornosti tudi ukrepi za varčevanje z energijo, lahko razmeroma nizke temperature vode v vodovodni inštalaciji predstavljajo nevarnost za pojav bakterij, alg, virusov in glivic, zato je potrebno poiskati optimalno ravnovesje med zdravstveno zaščito in varčevanjem z energijo.

 

Idealne razmere za razvoj predhodno omenjenih nevarnosti v pitni vodi pri temperaturnem območju od 25 do 45 C.

 

Korozija pipe

 

Z višjim temperaturnim režimom ogrevanja sanitarne vode zmanjšujemo nevarnosti za pojav in razmnoževanje nevarnih bakterij.

 

Zlato pravilo

Da bi se že v fazi načrtovanja ustreznega sistema oziroma vodovodne inštalacije izognili vsem kasnejšim potencialnim nevarnostim, je ključen usposobljen projektant. Zlato pravilo projektiranja je, da mora biti pitna voda na vsakem priključku v zadostni količini in primerne kakovosti.

 

Zagotoviti je potrebno, da pitna voda neprenehoma kroži.

 

Predvsem pa se je potrebno izogibati »mrtvim rokavom«, ki kljub čiščenju vodovodne napeljave (najpogosteje s toplotnim šokom) omogočajo preživetje in nadaljnje razmnoževanje bakterij.

 

zdrava pitna voda

 

Cenejši materiali nedopustni

Ob tem ne smemo zanemariti izvajalca vodovodnih inštalacij, ki mora biti strokovno usposobljen, poznati predpise in materiale ter izvajati dela tako, kot jih je predvidel in opredelil projektant.

 

Spremembe materialov zaradi cenovnega učinka niso dopustne, saj je nenazadnje še kako pomembno, da se v inštalacijah ne uporabljajo različni materiali.

 

Takšno ravnanje predpostavlja korozijo, prekomerno nabiranje vodnega kamna, nenadzorovano zastajanje vode, razmnoževanje bakterij kot tudi neustrezne pretoke v inštalaciji.

 

Kakšen naj bo material

Znana in preizkušena rdeča litina proizvajalca Viega izpolnjuje visoke standarde ter upošteva stroge sedanje in prihodnje mejne vrednosti v nacionalnih in mednarodnih predpisih. Ker pri uporabi različnih kovin pri inštalacijah lahko prihaja do elektrokemijske korozije oziroma decinkacije, je pomembno, da pri izvedbi inštalacij uporabljamo homogene materiale, kot npr. fitinge oz. spojne elemente iz rdeče litine proizvajalca Viega. Ponašajo se z ustreznimi certifikati, zato se jih lahko uporablja tudi za pitno vodo - torej tudi za sisteme, kjer so zahtevani najvišji kakovostni standardi.

 

Vodovodna cev

Pri izvedbi vodovodne instalacije lahko izbiramo različne tehnike spajanja. Za pitno vodo se v pretežni meri uporablja mehansko spajanje s tehnikami: Profipress, Sanpress, Sanpress-inox in Raxofix. Lahko pa tudi uporabimo navojne podaljške iz rdeče litine.

 

Ne glede na to ali uporabljamo Viega navojne podaljške iz rdeče litine za vodovodne instalacije, za industrijsku uporabo ali gradnjo objektov, povsod postavljajo standarde kakovosti in učinkovitosti. Izdelki iz rdeče litine se ponašajo s certifikatom DVGW, zato jih je mogoče uporabljati tudi za pitno vodo. Uporabljajo se tako za ogrevanje in hlajenje vode, stisnjen zrak, sončne in hladilne naprave, kot tudi v drugih industrijskih področjih uporabe.

 

Revolucionarna novost

Da bi se vnaprej izognili pretečim nevarnostim iz naslova načrtovanja in izvedbe vodovodnih inštalacij, je nemški proizvajalec VIEGA razvil in na trgu predstavil revolucionarno novost poimenovano RAXOFIX. Gre za sisitem fitingov iz rdeče litine, ki zagotavlja hitro, enostavno in zanesljivo spajanje.

 

Takšen sistem dosega visoke standarde in izpolnjuje stroge mejne vrednosti, ki jih narekuje evropska zakonodaja s področja pitne vode. Inštalacije izdelane s sistemom Raxofix zagotavljajo izredno nizke tlačne izgube, ob tem pa dosegajo odlične pretočne lastnosti, ki puščajo običajne cevne sisteme na trgu daleč za seboj.

 

Manjše dimenzije pomenijo prihranke pri fitingih, ceveh in izolaciji in nenazadnje tudi delu, saj je zaradi edinstvenih elementov in rešitev izvedba enostavnejša z ocenjenim prihrankom časa do 30%.

 

Za zanesljivo izvedene instalacije, ob čemer so vsi spoji zatesnjeni skladno s predpisi, je ob izvedbi še kako pomembo, da uporabljamo ustrezno orodje. V primeru uporabe tehnike zatiskanja predlagamo uporabo ustreznih zatiskovalnikov in čeljusti, ki jih predpisuje proizvajalec.

 

Pri proizvajalcu Viega ima vsaka čeljust edinstven pečat, kar bi v primeru netesnenja omogočilo identifikacijo čeljusti, s katero je bil spoj izdelan.

 

Novost zatiskovalnik

Novost na tržišču proizvajalca Viega je nov zatiskovalnik Viega Pressgun 5, ki ima glede na svojo robustno izdelavo izredno dolg servisni interval, kar pomeni pregled na vsaka 4 leta oziroma na vsakih 40.000 zatiskov.

 

Z opisanim orodjem je mogoče stiskati PRESS spojke oziroma fitinge dimenzij od 12 do 108 mm. Gre za enega manjših in lažjih zatiskovalnikov, ki imajo odlične lastnosti delovanja tudi v baterijskem režimu, zato je tudi upravljanje z orodjem še enostavnejše in lažje.