Nazaj na novice

Kratek vodič pri izbiri kanalete

Prednosti kanalet

 

Sodobni kupci pred kakršnokoli spremembo ali nadgradnjo najprej naredijo konkretno raziskavo. Posledično je tudi okus posameznih naročnikov vedno bolj prefinjen in zahteven. Tako se je tudi povečalo povpraševanje po kanaletah, ki imajo kar nekaj prednosti pred klasičnimi odtočnimi sifoni.

 

Iz dolgoletnih izkušenj vam svetujemo, zakaj se naročniki vse pogosteje odločajo za kanalete in na kaj naj boste pozorni in pri adaptaciji in gradnji kopalnic.

 

1. Pri kanaletah pride keramika do boljšega izraza

Stranke si najpogosteje izberejo ploščice za svojo kopalnico. Kanaleta je v takšnem primeru dobra izbira, saj je narejena zato, da čim manj vpliva na postavitev in izgled keramike pršnega prostora. Čiste in minimalistične linije ob robovih pršne niše so skoraj nevidne, obenem pa čudovito dopolnjujejo celoten izgled.

 

2. Estetska in funkcionalna prilagodljivost

Kanalete Viega lahko vgradite v poljubni obliki. Lahko jo vgradite ob steni, prosto v prostoru, kotno ali v obliki črke U. V vsakem pogledu se bo kanaleta prilagodila zahtevam in obliki naročnikove pršne  niše.

 

Prav tako je z vidika zmogljivosti kanaleta odlična izbira. Namreč, ob večji pretočni zmogljivosti izbranega tuša je potrebno zagotoviti dovolj učinkovito odtekanje vode. Kanalete Viega so v tem primeru odlična izbira, saj se z vgradnjo dodatne kanalete poveča tudi odtočna zmogljivost. Če ima ena vgradna kanaleta odtočno zmogljivost do 0,8 l/s, je z vgradnjo treh kanalet ta lahko tudi do 2,4 l/s.

 

Posebej dobra izbira za takšno vgradnjo je kanaleta Viega Advantix Vario. (LINK)

 

3. Enostavno čiščenje in vzdrževanje

Kanaleto očistimo enostavno tako, da odstranimo mrežico in sito, ter kanaleto očistimo s krpo. Preprosto čiščenje olajša uporabo v zasebnih in javnih prostorih.

 

 

4. Manj težav z naklonom

Vgradnja kanalete v primerjavi z kopalniškimi odtoki zmanjša število naklonov, poskrbi za učinkovito odtekanje vode.Predvsem pri večji velikosti keramike enoten naklon zagotovi izjemen videz pršnega prostora.

 

Bodite pozorni na ...

Kot vidite se prednosti pri uporabi kanalet izrazijo tako funkcijsko, kot tudi vizualno. Pri uporabi in vgradnji je za brezhibno delovanje potrebno upoštevanje navodil izdelka. Preberite si še nekaj najpomembnejših in najpogostejših stvari, na katere je potrebno biti pozoren:

 

1. Vgradna višina kanalete 

Izbira modela kanalete je odvisna od višine tlaka, zato vedno izhajamo iz podatka ali gre za adaptacijo starejšega objekta ali novogradnjo. Glede na informacije se izbere standardni ali sanacijski model kanalete.

 

2. Nova ali stara gradnja? 

Starejše hiše imajo največkrat nizke tlake, v tlakih je potekalo izredno malo instalacije zato tudi ni bilo potrebe po večji višini tlaka. V novogradnjah pa razvodi strojnih (včasih tudi elektro) instalacij največkrat potekajo v tlaku, velikokrat so nameščeni tudi razvodi za prezračevanje in talno gretje, kar doprinese, da so tlaki visoki 10 centimetrov in več.

 

Novogradnje in adaptacije starejših hiš zahtevajo prilagajanje danim situacijam gradnje, zato ima Viega v ponudbi tri modele kanalet, ki zagotovijo izjemno višinsko prilagodljivost višini tlaka:

  • standardna kanaleta – priporočena pri vseh novejših gradnjah oz. objektih, kjer je na voljo dovolj tlaka za vgradnjo
  • sanacijska kanaleta – nižja, primerna tudi za starejše hiše
  • kanaleta z vertikalnim odtokom – ena izmed možnosti pri izredno nizkih višinah tlaka

 

3. Težave pri adaptaciji

Kot smo že omenili, lahko nezadostna višina tlaka povzroči težave pri vgradnji, če nismo dovolj pozorni. Pri načrtovanju vgradnje je pomembno, da se upošteva tudi minimalen nagib 1 – 2% v smeri proti kanaleti. Tak nagib poskrbi za učinkovito odtekanje vode. To pomeni, da je v metrskem tuš prostoru zaradi nagiba višinska razlika za cca. 1 – 2 cm.

 

Najpogosteje inštalaterji na licu mesta ocenijo situacijo in se glede na vgradne možnosti odločijo med standardno, sanacijsko ali kanaleto z vertikalnim odtokom.

 

4. Pretočna zmogljivost  tuša

V nekaterih primerih so v uporabi nadstandardne prhe, ki imajo izjemno visoke pretočne zmogljivosti, zato je potrebno v takšnih primerih temu prilagoditi tudi odtok. Viega kanalete omogočajo izjemno prilagodljivost, saj z različnimi kombinacijami omogočajo podvojitev ali pa potrojitev odtočne zmogljivosti (do največ 2,4 l/s).

 

 

 

 

Izberite kanaleto

Upamo, da smo vam s prispevkom razrešili kakšno dilemo glede uporabe kanalet. Prav tako upamo, da smo vas opremili z zadostnim številom vprašanj, ki jih boste zastavili našim svetovalcem. Skupaj bomo pa poskrbeli, da bo vgradnja kanalet v vašem domu ali pri vašem naročniku potekala brez kakršnihkoli zapletov.

Če na kratko ponovimo najpomembnejše vprašanja:

  • kolikšna je razpoložljiva višina tlaka v vaši kopalnici?
  • kakšna je pretočna zmogljivost vašega tuša?
  • Izbor zaključne obloge (npr. keramika ali obloga iz naravnega kamna)
  • se posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo pomagal pri izbiri ustrezne kanalete in uskladitvi izvedbenih detajlov

 

Za svetovanje smo vam vedno na voljo osebno v našem salonu na Tržaški cesti 82 v Ljubljani, na elektronskem naslovu info@stern-group.si in na telefonski številki 01 256 98 00.

 

Oglasite se in z veseljem vam bomo pomagali do čudovite in funkcionalne kopalnice.

 

Naše ostale novice