Nazaj na novice

Temponox za povezavo vaše TČ zrak/voda

Toplotne črpalke so ogrevalni sistemi prihodnosti. Pojavljajo se skoraj pri vseh novogradnjah stanovanjskih hiš ali dvojčkov, vse več TČ pa se vključuje tudi v projekte renovacij, tudi v stanovanjskih zgradbah ali poslovnih prostorih. Inštalaterji se lahko za priključitev monoblok toplotnih črpalk zrak/voda zanesejo na tehnologijo hladnega stiskanja Viega. Zaradi tega je namestitev še posebej enostavna, učinkovita in varna.

 

Eden najpogostejših načinov vgradnje toplotnih črpalk zrak/voda je postavitev zunanje enote blizu stene hiše. Na ta način je dosežen najkrajši možen razvod cevi v notranje prostore, s čimer se prihrani material, hkrati pa se zmanjšajo tudi toplotne izgube. Priročni zatiskovalniki Viega omogočajo enostavno in varno stiskanje cevi z ustreznimi fitingi pri zunanji enoti, tudi v primeru težko dostopnih in ozkih montažnih prostorov, ki se običajno nahajajo med steno hiše in zadnjo stranjo toplotne črpalke.

Izbira ustreznega materiala

Tudi če je vremenskim vplivom izpostavljen le kratek del cevi, kjer je zunanja enota postavljena pred steno hiše, je za ta namen potrebno uporabiti le materiale, ki so odporni na korozijo zaradi vlage. S tega razloga nelegirano jeklo NI priporočljivo za uporabo na prostem.

 

Veliko bolj pa je primeren cevni sistem Viega Temponox, kjer so fitingi izdelani iz nerjavnega jekla 1.4301, cevi pa iz nerjavnega jekla 1.4520. Ta cevni sistem je bil razvit posebej za zaprte kroge ogrevanja in hlajenja. Za razliko od cevnega sistema Sanpress Inox, ki se lahko uporablja tako za pitno vodo kot za priklop toplotnih črpalk, cevni sistem Temponox NI ODOBREN za inštalacije pitne vode

 

Jasno označeno

Da bi se pri napornem vsakodnevnem delu na gradbišču izognili zamenjavi med cevovodnima sistemoma Temponox in Sanpress Inox, so cevi Temponox jasno označene z rjavo črto, fitingi pa imajo rjavo piko na zatisnem priključku. Cevi in fitingi so pregledno označene tudi s simbolom "Ni primerno za pitno vodo in deževnico". Za takojšnje razlikovanje imajo fitingi Temponox tudi dodatne poglobitve na vsakem zatisnem priključku.

 

 

Za spajanje nerjavnih cevi Temponox se lahko uporabi tudi fitinge Sanpress ali Profipress. V teh primerih je potrebno upoštevati proizvajalčeva navodila za uporabo.

 

SC-Contur zagotavlja varno montažo

Ne glede na material cevi imajo vsi fitingi za hladno stiskanje dobro znani SC-Contur. V nestisnjenem stanju zato opazno puščajo. To pomeni, da se pomotoma pozabljeni spoji opazijo že med polnjenjem sistema. Po stiskanju so fitingi zanesljivo tesni. To zagotavlja dodatno varnost pri vgradnji toplotnih črpalk.

 

Prehod na predizolirane cevi iz umetne mase

V primerih, ko zunanje enote toplotne črpalke zrak/voda ni možno postaviti v bližino zidu objekta, lahko priključne vode iz predizoliranih cevi iz umetne mase napeljemo tudi pod zemljo. Pri teh vrstah uporabe, cevi Temponox in predizolirane cevi iz umetne mase spojite s poznanimi prehodnimi kosi Temponox.

Primer uporabe

 

Na sliki je ekonomičen cevni sistem iz nerjavnega jekla Temponox za vgradnjo monoblok toplotnih črpalk v kaskadni povezavi dveh zunanjih enot po principu Tichelmann, kjer Viega nudi široko paleto prehodov in armatur. 

 

Zaključek

Trg toplotnih črpalk se bo še naprej močno širil. Po eni strani okoljsko ozaveščeni potrošniki vse bolj iščejo trajnostne in varčne rešitve ogrevanja, po drugi strani pa Evropska unija in vlada spodbujata uporabo obnovljivih virov energije za pridobivanje toplote v stavbah, predvsem s toplotnimi črpalkami. Glede na pomanjkanje delovne sile, so za namestitev TČ ozko grlo predvsem pomanjkanja delavcev specializiranih obrtnih podjetij. V takšnih primerih lahko čas prihranite z uporabo tehnologije hladnega stiskanja Viega.
 

Toplotne črpalke zrak/voda v monoblok izvedbi ne potrebujejo hladilnega sredstva med zunanjo in notranjo enoto. Vodno povezavo je tako mogoče enostavno izvesti s sistemi za hladno stiskanje Viega npr. s "Temponox".

Naše ostale novice